Чигот - Исторически Възстановки
Последната битка на краля 2016
chigot_poster2016

BG & EN

Заповядайте на честването по повод 572 години от битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик), с армията на султан Мурад Втори II! Пресъздаването на битката се организира и провежда от сдружение „Чигот“ с участие на реенакторски групи от страната и чужбина. Вижте на живо автентично реконструирани средновековни оръжия и доспехи. Изживейте с нас „Последната битка на краля”! 

Събитието се реализира с подкрепата на ОБЩИНА ВАРНА, ФОНД "КУЛТУРА" и с любезното съдействие на Областна администрация-Варна и Община Варна-Район Аспарухово. 

ВХОД СВОБОДЕН!

Възстановката ще се проведе на 12.11.2016 г. от 15:30 ч. в парка на кв.Аспарухово, на поляната зад паметника на Аспаруховия войн. 
Желателно е да бъдете на място около 15:15ч.


***

Dear friends,

We have the pleasure to invite you to the celebration of 572 years from the battle of Varna: an epic clash between the Crusaders army, led by the Polish-Hungarian king Vladislav III Yagelo (Varnenchik), and the army of sultan Murad II! The reenactment of the battle is organized and performed by "Chigot" with the participation of reenactment groups from across the country and abroad. Come and see authentic replicas of Mediaeval weapons and armour. Experience the Last Battle of the King with us!

The event has been organised with the help of Varna Municipality, "Culture" fund and the support of Varna Regional administration and Varna Municipality-Asparuhovo region.

FREE ENTRY!
The event is held on November 12th, 2016 at 3:30 pm in the Asparuhovo park, on the lawn behind the monument of the Asparuh’s warrior. 
It's best if you arrive around 3:15 pm.

 

     „Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (12-15в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44 г.), с историческа фехтовка, възстановки на битки, лагери, изнасяне на лекции, беседи.

      Основни цели на сдружението са изучаване, пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит, култура и изкуство и популяризирането им пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина. Другите цели включват подпомагането на всички интересуващи се от българската история, сътрудничество с музеи, осъществяване на изследователска и експериментална дейност. Наши основни дейности към момента са:


  • Събиране на архив със снимки и информация за музейни експонати, археологически находки, стенописи, миниатюри и исторически извори, за което огромна помощ ни оказват, както различни български музеи, така и приятели и сродни организации в страната и чужбина.
  • Исторически реконструкции: създаване на реплики и възстановки по археологически находки. Всеки предмет се изработва след внимателно проучване и анализиране на историческите източници. Разполагаме със собствена ковачница, в която изработваме напълно функционални реплики на средновековни брони и оръжие.
  • Исторически чествания: отбелязване на събития от важни исторически събития. Тъй като повечето ни данни са за военни събития, болшинството ни членове тренират историческа фехтовка по запазени исторически трактати. По-голямата част от екипировката, която показваме при такива случаи, е изработена е изработена собственоръчно от членовете на групата.
  • Средновековни лагери, на които представяме бита на предците ни, до колкото ни е възможно: готвене по средновековни рецепти, спане в палатки шити според изображения от периода, изпълнение на средновековни мелодии, занимания с различни занаяти и др.
  • Изнасяне на лекции, беседи и доклади пред публика с цел популяризирането на българската средновековна история.

      До сега сдружението има зад гърба си участието и организацията на десетки възстановки на исторически събития в цялата страна, участия в градски чествания, изнасяне на лекции, както и провеждането на детски средновековни лагери. Също така „Чигот” има участия и в няколко документални филма за българската история, някои от които излъчени зад граница.

 
July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Последни Новини

Последната битка на краля 2016
BG & ENЗаповядайте на честването по повод 572 години от битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик), с армията на султан Мурад Втори II! Пресъздаването на битката се организира и провежда от
Последната битка на краля 2015
Заповядайте на честването по повод 571 години от битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с армията на султан Мурад Втори! Пресъздаването на битката се организира и провежда от
Последната битка на Краля
    Заповядайте на честването по повод 569 години от битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с армията на султан Мурад Втори! Пресъздаването на битката се организира и провежда