„Чигот” опъна своите средновековни шатри на крепостта Червен за втора поредна година.

15.5.2010 г.


    Тя се намира в едноименното село, в близост до град Русе. Крепостта е разположена върху скала, покрай която минава река Черни Лом. Средновековен град Червен е бил един от най-големите в Средновековна България.
Организаторите- Сдружение „Чигот”, заедно с участници от Средновековно Общество Модус Вивенди , 18 Етърски Полк, „Сила” и независими възстановчици, направиха четиридневен средновековен лагер. На събитието бяха представени средновековните бит и култура. Посетителите имаха възможност да се запознаят с някои занаяти като плетене на шнурчета и гайтани, дърворезба, шиене, сечене на монети, бродиране, обработка на кожа. Показана беше и част от средновековната кухня. Някои се порадваха на фехтовка, други – на стрелба с лък и мятане на копие, а трети - на средновековни игри. Голям интерес предизвика и изложеното въоръжение, което е изработено от самите участници.

   Въпреки горещото време през деня и дъжда през нощта, лагеруващите останаха до последния ден в своите средновековни палатки и показваха историята на живо.